Бъдете дигитално подготвени за втори локдаун
28.12.2020
 
Нюзрумът на EYAS

Реализация на чисто нов продукт по време на пандемията от Ковид-19 (Case study)Първата марка за пакетирани ядки в България добави нов здравословен снак към своето продуктово портфолио. Продуктите – Чипс от Лимец и Чипс от Царевица – съвпаднаха с времето, когато настъпи пандемията от Ковид-19. EYAS беше достатъчно отговорна, за да вземе най-точните решения и да ги адаптира към маркетинговата стратегия, докато трае тази тежка ситуация. Основната цел на Grivas беше да създаде органични продукти, направени от 100% български съставки.
 
 

Като креативно студио, ние прецизно следвахме няколко стъпки, включително проучване, маркетинг анализ, определяне на подходящи design moodboards и разработване на удобна маркетинг стратегия. Имахме отговорността продуктите да бъдат пуснати на пазара с една основна цел – да представят на потребителите иновативни, здравословни български продукти и да им дадат възможност да ги заобичат.

 
 

Първоначално проведохме маркетинг анализ, за да определим целевата ни група. Резултатите показаха, че нашата таргет аудитория включва основно жени на възраст 25 -34 години. Това са жени, повечето от тях – майки, които избират и купуват здравословни и органични продукти, за да се грижат за семействата си и тяхното благосъстояние. Нашите дизайнери измислиха идеята за прозрачна опаковка, защото нямахме какво да крием. Продуктите се предлагат в бариерен пакет, който предпазва съдържанието от температури, влага и пряка слънчева светлина. Заради прозрачността потребителите могат да видят самия чипс.


След като определихме таргет аудиторията ни и създадохме подходяща опаковка, започнахме изготвянето на маркетинг стратегия, която включваше важни основни точки. Срещнахме се с един от най-добрите шеф готвачи на България, за да очертаем ползите от чипса и от включването му в ежедневното меню на целевата ни група. Предложените рецепти бяха бързи според процеса на приготвянето им. Създадохме осем специално пригодени рецепти, тясно свързани с Чипс от Лимец и Чипс от Царевица. Те варират от здравословна салата и хрупкави хапки със сьомга до най-популярните стартери – гуакамоле и вкусния дип със сирена.

 
 

В последствие реализирахме тийзър кампания с водещия въпрос: „От какво е направен новият чипс на Grivas?”. Наградите на победителите бяха кашони с 15 пакета чипс. По време на тази кампания Grivas се разположи и в снак сектора, а не само този за ядки. Паралелно на акцията, избрахме най-подходящите микро и макро инфлуенсъри, поставящи фокус върху здравословния начин на живот, да опитат иновативния продукт и да ни дадат своята обратна връзка. Grivas промени рецептата три пъти по време на този процес, за да обогати и подобри продуктовите качества и да отговаря на вкусовите предпочитания. Освен това Чипс от Лимец и Чипс от Царевица са добавки за множество ястия и здравословни диети. С оглед на взаимното ни партньорство с инфлуенсърите, създадохме нов тренд за „разопаковане на чипсове“, защото хората бяха развълнувани, че са открили и закупили продукта. Благодарим ти, инфлуенсър! Благодарим ти, потребител!

 
 

По-важното е, че самите продукти предизвикаха сериозен интерес сред хората. Те бяха положително изненадани от вкуса и качествата на продуктите. По време на първата промоция във всеки един магазин Лидл в България всички хора, които вече бяха опитали чипса, бяха впечатлени от вкуса му. Те размениха опит с други хора, споделяйки им къде да открият продуктите заради бързото изчерпване на количествата. Вълнението около чипса беше толкова голямо, че повечето хора станаха посланици на марката вместо потребители.

 
 


Несъмнено, толкова тежка ситуация изискваше адекватни мерки. Нашият екип стартира онлайн магазин, който беше единствено за удобство на хората по време на социалната дистанция. Grivas е първата марка за здравословни снаксове в България, която промени фокуса в своята продажбена стратегия от традиционна към онлайн. Безплатната доставка не беше планирана, но въпреки това решихме да предложим безопасност на нашите клиенти. След като потребителят поръча, чипсът се приготвя, пакетира се и се изпраща до вратата му директно от фабриката. Това подчертава вниманието, с което подхождаме към нашите клиенти. Беше голямо предизвикателство да започнем и да финишираме такава маркетинг кампания по време на пандемия. Резултатът беше положителен и доста благоприятен.

Въпреки всички трудности – Успяхме!

Специални благодарности на Grivas,които ни дадоха шанс да работим заедно още веднъж. Взаимното доверие беше основната причина, поради която успяхме в това приключение!