Как да включим Instagram Reels в дигиталните ни кампании?
07.04.2021
 
EYAS NEWSROOM

Гласморфизъм: UI дизайн тренда, за който трябва да знаете
Гласморфизмът ще направи UI дизайна ви по-атрактивен.
 
 

Както всяка мода, тенденциите в графичния дизайн се сменят постоянно. Най-голямата звезда в момента е гласморфизмът. Колкото и да харесвате неоморфизма, гласморфизмът определено превзема сцената. Тази статия ще ви даде основни разбирания за новия тренд и ще ви научи как да го използвате.

 

1. Какво е гласморфизъм?


Гласморфизмът е нов UI дизайн тренд, който започва да набира популярност в края на 2020 г. Основната му характеристика е постигнатото отделяне на фона чрез използването на прозрачности и замъглявания. По този начин ефектът наподобява заскрежено стъкло. Създава се вид и усещане за елементи, гледани „през стъклото“. Главната причина, поради която се използва гласморфизмът, е да установи визуална йерархия и дълбочина на интерфейса.


2. История на гласморфизма


Въпреки че гласморфизмът стана популярен миналата година, съществува още от 2013 г. Беше въведен от Apple, когато компанията представи операционната система iOS 7 и замъгления фон.


Вниманието се насочи отново към гласморфизма през ноември 2020 г. с последната актуализация на Apple – MAC OS Big Sur.


Microsoft също използва гласморфизъм в тяхната система Fluent design. Те го наричат „Акрилът“ и го определят така: „Акрилът е вид четка, която създава полупрозрачна текстура. Можете да го приложите върху повърхностите на приложенията, за да добавите дълбочина и да спомогнете за установяването на визуална йерархия.“..

3. Начини за създаване на гласморфизъм


Най-важно е да не прекалявате с ефекта, ако възнамерявате да го използвате. Той изглежда най-добре, когато е приложен на един или два елемента. За да постигнете красива визия, изберете светъл и цветен фон.


Ключът към перфектна визия с гласморфизъм е правилното настройване на прозрачността. Не трябва цялата форма да бъде прозрачна, само fill. По този начин ще получите наистина добре замъглен фон. Ако направите обратното, няма да постигнете желания ефект.


Последният щрих, който може да добавите, е 1p полу-прозрачно вътрешно очертание. Тя ще увеличи стъкловидния ефект и обектът ще изпъкне още повече. Въпреки това може да опитате различни стилизации, за да откриете кое ще изглежда най-добре за вашия UI дизайн.


4. За какво трябва да внимавате, когато използвате гласморфизъм?


Гласморфизмът изглежда доста готино, но само когато е използван в умерени количества. Ако го приложите на твърде много елементи, може да нарушите достъпността на UI дизайна поради множеството прозрачности и замъглявания. Най-добрият начин е да добавите най-много 2-3 стъкловидни елемента. Това може да са фон, бутони и икони.


- Внимавайте с фона


Бъдете сигурни, че сте избрали правилния фон преди да прилагате гласморфизъм. Това е ключов елемент за постигането на желания ефект на замъглено стъкло. Фонът трябва да има градиенти, елементи и повече от един цвят, вместо да бъде изчистен и монохромен.


Добавянето на сянка към обекта, върху който ще използвате гласморфизъм, ще доведе до перфектния вид, тип „през стъклото“. Въпреки това насищането на сянката не трябва да бъде прекалено, а черния цвят трябва да се избягва. Когато използвате по-светли цветове за фона, добавете сянка, която е само няколко нюанса по-тъмна и не забравяйте да настроите режима на смесване на “multiply”. Ако фоновите цветове са по-тъмни и имат тъмни градиенти, добавете по-светла сянка, за да получите ефект на блясък.


Просто приложете различни режими на смесване и вижте кой ще пасне най-добре на вашия дизайн! Ако целите да изсветлите фона, използвайте normal, screen или overlay. Ако търсите по-тъмен тон, multiply и darken са подходящи за вас. Останалите режими могат да се използват за смяна на цветовите нюанси.

 

5. Трендове, с които гласморфизмът може да се комбинира

Градиентите могат да бъдат използвани като част от фона. Те трябва да са в подобна цветова схема, за да получите гладко преливане.


Може би сте забелязали, че геометричните елементи се използват повече от всякога. Те създават игрива и атрактивна визия. Пробвайте да ги добавите към дизайн с гласморфизъм и крайният резултат може да ви изненада! Просто редактирайте няколко семпли форми с pen tool, като смените радиуса на очертанието или цветовете.


3D дизайните са един от основните трендове вече няколко години. Очаква се тяхната популярност да нарасне още повече, особено сега, когато VR и AR технологиите са в своя разцвет. Може да направите един 3D елемент отличителен, като използвате подложка с гласморфизъм. Също така може да добавите различни 3D елементи пред или зад подложката. Това ще раздели плановете и ще дефинира ясно пространството.

 

Време е да минете зад стъклото


Креативната работа на дизайнера изисква постоянни експерименти и търсене на нови тенденции и техники. Гласморфизмът може да направи уебсайтовете и приложенията по-атрактивни, когато е приложен по правилния начин. Може да подобри достъпността на UI толкова много, че дори хора с визуални проблеми да се оправят лесно. Вземете най-доброто от гласморфизма, като експериментирате с него и се забавлявате!


Имате ли идея как ще използвате ефекта в следващия ви дизайн?

Разгледайте портфолиото ни и скорошните ни проекти