Бъдете дигитално подготвени за втори локдаун
28.12.2020
Дигитална ваксина за бизнеса
20.01.2021
 
Нюзрумът на EYAS

20-тият рожден ден на Google Ads
Ретроспекция към 5-те най-важни промени в последните 5 години
 
 

Google Ads навърши 20 на 2-ри октомври тази година. Първоначално наричана “Google AdWords”, на 15-тата си година платформата беше генерирала 60 милиарда долара. 5 години и едно ребрандиране по-късно, през 2019 г. Google Ads отчита приходи от над 135 милиарда долара.


Експертите от Search Engine Land са събрали 5-те най-важни тенденции и промени, които Google Ads е направила през последните 5 години. В долните редове ние сме синтезирали основните части от всеки параграф:

 

1. Повишаване на аудиториите


От въвеждането на „Списъци с клиенти“ през 2015 г. до сега Google Ads постоянно подобрява функцията за повишаване на аудиториите. Една от най-важните промени, които се случват в тази посока, е през 2017 г. Данните от потребителския профил в Google започват да се използват и за таргетиране в YouTube, „включително демографски характеристики и информация за поведението при търсене на потребители, влезли в Google”.


През 2020 г. “Google представи предсказуеми аудитории въз основа на вероятността или отказа за покупка, които се захранват от новия Google Analytics 4”.


2. Отклонение от ключова дума (типове на съвпадение)


Новата политика за поверителност усложнява управлението на ключови думи. През септември 2020 г. Google ограничи думите за търсене, които докладва на рекламодателите. „Отчитат се само заявки, които се търсят от „значителен брой потребители“.


За рекламодателите стана изключително важно да възприемат нови подходи като управление на отрицателни ключови думи. Според тях те са загубили „видимост на 20% или повече от заявките, които са накарали потребителите да кликнат върху техните реклами“.

 

3. Автоматизирани кампании и реклами


През 2018 г. Google Ads въвежда няколко важни характеристики. Напълно автоматизираните типове кампании и реклами бяха много важни за рекламодателите. Сега те могат да направят само определен брой въведения, според които „всеки аспект на кампанията“ може да бъде автоматизиран.


Адаптивните реклами в мрежата за търсене също бяха въведени преди 2 години. „Адаптивните реклами в мрежата за търсене използват машинен интелект, за да предскажат най-добрата комбинация от рекламни заглавия и описания, които да покажат на потребителя, базирани на исторически данни и определени сигнали, налични по време на търга“.


4. Платформи в Google


“Платформи в Google” (оригинално Surfaces across Google) е специфична за Google Shopping. Благодарение на тази опция, търговците могат да получат повече видимост на продуктите си органично на няколко платформи – Google Images, Google Shopping, Google Lens и Google Search.


Освен това “Google продължава да разширява възможностите, къде може да се показват реклами сред своите платформи“.

 

5. Онлайн към офлайн


Пандемията неизменно доведе до промени в поведението на потребителите. Следователно Google добави няколко нови функции към местните кампании и рекламите от местния инвентар. По този начин Google се опита „да наблегнат на опциите за онлайн взимане от магазина“.

 

Няма съмнение, че Google Ads се разрасна значително през последните 20 години. Тъй като бизнесът е напълно зависим от политическите и икономическите събития, само времето ще покаже къде ще ни отведе. Ако проявявате интерес към цялата статия на Search Engline Land, може да я прочетете на: https://searchengineland.com/google-ads-turns-20-the-most-important-trends-and-changes-of-the-past-5-years-342645

Вижте нашето портфолио и скорошните ни проекти