20-ят рожден ден на Google Ads
28.12.2020
Как да включим Instagram Reels в дигиталните ни кампании?
07.04.2021
 
Нюзрумът на EYAS

Дигитална ваксина за бизнеса
Най-ползотворните начини да ваксинирате бизнеса си по време на пандемия.
 
 

2020 свърши, но пандемията определено не е. Предполага се, че провеждащата се в глобален мащаб ваксинация, ще ни върне към нормалния начин на живот. Въпреки това не само хората се нуждаят от протекция срещу вируса – бизнесите също. В тази статия ще ви дадем възможността да ваксинирате бизнеса си по възможно най-добрия начин. (Уточнение: Бъдете сигурни, че не ви прилошава, когато става въпрос за социалните мрежи като бизнес инструмент). Нашата ваксина е съставена от digital… при това много.

 

1. Присъствие в социалните мрежи


Хората научават за нови марки или продукти в интернет. Затова наличието на профили в социалните мрежи е от решаващо значение за един бизнес в 21-ви век. Шансът да привлечете нови клиенти, както и да бъдете по-разпознаваеми, ще се увеличи драстично. Oberlo докладва за откритието на GlobalWebIndex, че през 2019 г. 43% от потребителите търсят продукти онлайн чрез социалните мрежи. Според DataReportal 4,14 милиарда души по света използват социалните мрежи през октомври 2020 г. (53% от световното население). Освен това, този брой се е увеличил с 450 милиона през последните 12 месеца (средно по 14 нови потребители всяка секунда). Очаква се тази тенденция да продължи. Така че ако бизнесът Ви все още не е в социалните мрежи… Трябва да бъде..


Много бизнеси избягват присъствието в социалните мрежи, защото изглежда сякаш отнема много време. Истината е, че може да бъде лесно и бързо с правилните инструменти. Facebook Creator Studio, Buffer и подобни ви позволяват да настройвате постовете си предварително, за да бъде всичко подготвено и да ви спести време. По този начин ще бъдете сигурни, че публикувате в правилното време - когато най-голям брой от клиентите ви са онлайн.


Потребителите са бомбардирани постоянно с реклами и други визуални материали. Затова трябва да се стремите да създавате грабващ окото дизайн, който не може да бъде пренебрегнат. Не използвайте прекалено много стокови изображения. Вместо това се съсредоточете върху идентичността на своя бранд и създайте изображения, ангажиращи вашите клиенти. Споделяйте техните собствени снимки с вашия продукт (потребителски генерирано съдържание) или от локацията на бизнеса ви. Винаги правете това с тяхното съгласие!


Друг страхотен начин да направите бизнеса си разпознаваем в социалните мрежи е като се ангажирате с аудиторията си. Активно отговаряйте на въпросите, предложенията и цялостната им обратна връзка. Вашите профили в социалните мрежи трябва да превърнат клиентите ви в една общност. Тя не може да оцелее без комуникация. Затова трябва постоянно да общувате помежду си.


2. Дигитално съдържание


Присъствието в социалните мрежи и дигиталното съдържание са като двама лудо влюбени. Единият не може без другия.


Дигиталното съдържание, което създавате, трябва да бъде съобразено с 1) конкретната социална мрежа и 2) таргет аудиторията. Експертите по дигитален маркетинг вече предположиха кои ще са трендовете в дигиталното съдържание през 2021 г.:


- Брандовете трябва да са автентични и отворени относно своите ценности;


- Здравето и цялостното благосъстояние ще са водещи теми за известно време;


- SEO ще продължава да е важна част от дигиталното съдържание и да подпомага вашето Google индексиране;


- Видеата (и по-кратки, и по-дълги) ще бъдат предпочитани пред снимките;


- Онлайн пазаруването ще продължи да се развива.


Освен това можете да проведете кампания, допринасяща за социално отговорна кауза. Ако я направите ангажираща, вие и вашите клиенти ще се опитате да направите промяна заедно. Това ще подобри взаимоотношенията ви и ще увеличи тяхната лоялност спрямо марката ви.

 

3. Анализиране на резултатите


Създаването и качването на съдържание е първата стъпка от разрастването на профилите ви в социалните мрежи. Втората е анализирането на резултатите ви. Инструменти като Facebook Pixel и Google Analytics ще ви дадат всички важни данни. Когато разглеждате цифрите и ги анализирате, ще можете да направите SWOT анализ. По този начин ще намерите всички силни и слаби страни, възможности и заплахи за вашия бизнес. След това ще имате пълната осъзнатост в какво сте добри, какво ви липсва и как да обърнете резултатите във ваша полза.


4. Google Business


Колкото повече видимост получава вашият бизнес, толкова по-добре. Може да я постигнете с профил в Google Business. Наличието на такъв е необходимо, защото показва вашата страница, когато тя отговаря на търсенето на потребител. Прикачете описание на бизнеса ви, адрес и други контактни форми, както и снимки и оферти. Google Business позволява на клиентите ви да оставят ревю за вашите продукти или услуги. Платформата също така ви предоставя данни за това как потребителите използват вашия профил, тоест броя на генерирани кликове, обаждания, резервации и т.н.

 

5. Имейл маркетинг


Използването на имейл маркетинг е чудесен начин да превърнете потенциални клиенти в реални такива и еднократни купувачи в лоялни привърженици. Можете лесно да разраснете имейл листата си чрез „магнит“. Това означава да размените някакъв вид съдържание (електронна книга, купон за отстъпка, дигитални файлове и други) за имейл адрес. Въпреки това числата от имейл листата ви няма да значат нищо, ако имейл маркетинг кампаниите ви не генерират желаните резултати. За да ги направите ефективни, вашите имейли трябва да:


- Са лесни за разбиране;


- Имат ясен призив за действие (CTA);


- Дават полезна информация;


- Са релевантни за вашите клиенти.

 

Всеки дигитален инструмент е логично следствие от другите. Те си пасват, създавайки перфектна сфера, представляваща вашия бизнес. Неговото ядро е изпълнено от креативност и постоянство. Усилията, които вкарвате в подобряването на дигиталното си присъствие, ще ви направят наистина успешни.

Нашата дигитална ваксина беше изпробвана още през март 2020 г., в апогея на пандемията, с пускането на чисто нов продукт. Проведохме case study, което да покаже успешната дигитализация на един бранд. Прочетете повече тук: http://www.eyasdesign.com/en/brand-new-product-release-during-a-pandemic-of-covid-19-2/