chips, healthy, blog, einkorn, corn
Представяне на чисто нов продукт по време на пандемията от Ковид-19
28.12.2020
20-ят рожден ден на Google Ads
28.12.2020
 
Нюзрумът на EYAS

Бъдете дигитално подготвени за втори локдаун
Няколко съвета от дигитална агенция
 
 

2020 беше истински стрес тест за всеки бизнес. В началото на годината инвестициите в рекламите се увеличиха. Малко след това приходите на рекламодателите спаднаха. Пандемията се разпространи по целия свят и бизнесите трябваше да импровизират с кризисен маркетинг. В рамките на седмици за малкия и среден бизнес притежаването на онлайн магазин и продажбите на „само за вкъщи“ станаха необходимост. Събитията от второто четиримесечие от 2020 бяха неочаквани. Проблемът беше липсата на подготовка. Възможно ли е да се подготвите за пандемия? В средата на кризата много бизнеси, дигитални и ПР агенции реагираха неадекватно и взеха прибързани решения.


Изправяйки се пред „втора вълна“ на пандемията, положението може да е малко по-различно. Сега е времето да анализираме случилото се, да планираме занапред и да изградим по-устойчива дигитална стратегия.


С началото на новата учебна година и идващия край на финансовата година, ние предлагаме кратък план за предварително действие за всички закъснели, който ще ви помогне да подготвите бизнеса си за евентуален втори локдаун.

 

1. Бъдете дигитални


Ако управлявате малък или среден бизнес и не разчитате на традиционна реклама, ще е по-добре да се фокусирате върху креативни дигитални маркетинг решения. Прогресиращият и регресиращият бизнес могат да се познаят по процеса на привличане на таргет аудитория. Тоновете дневен трафик на уебсайта ви има значение само тогава, когато води до нови лийдове и продажби. На дигиталната арена инструментите и техниките на дигиталния маркетинг дават най-добрата възможност за професионално оцеляване и дори растеж. Последно, но не на последно място, препоръчваме всеки B2C бизнес да си създаде профил в Google Business. Изключително важно е бизнесът ви да присъства на картата и потребителите ви да могат да напишат отзив за услугите ви.


2. Дигитално съдържание 2020


Вече не е достатъчно просто да имате профили в социалните мрежи. Ключово е да ги поддържате и да публикувате актуално съдържание, включително снимки с високо качество и ясна цел, добре обмислени описания и внимателно селектирани хаштагове. Съветваме напористите мениджъри на ресторанти да не публикуват обедното меню ежедневно, особено ако е стилизирано по един и същ начин и не се променя.


Описанието на вашия бизнес трябва да бъде кратко – отбележете най-важните му характеристики с няколко ключови думи.


„По грида посрещат, по описанието изпращат“. Въпреки това цялостният вид на Инстаграм профила ви не е за пренебрегване. След профилната снимка и описанието, гридът е нещото, което хваща окото на потребителя.


За тези от вас, които вече имат опит с Инстаграм, но са решили да се откажат от него, защото не генерира резултати – „апетитът идва с яденето“. Бъдете постоянни, последователите и резултатите ще дойдат.

 
 

3. B2B специалисти


LinkedIn, познат още като „професионален клюкарник“, е задължителна социална мрежа. LinkedIn е пренебрегван от българския бизнес, но е страхотен инструмент за намирането на партньори. Сега е най-доброто време да разберете на кои от партньорите си може да разчитате най-много.


Отново подчертаваме важността от детайлно описание на вашия бизнес, хубави снимки на профил и корица, както и поддържането на редовно публикуване и ангажиране с други акаунти. Ако новата ви бизнес страница не се сдобие с нови последователи, поканете първо най-близките си партньори!


4. Инфлуенсър маркетинг


Инфлуенсър маркетингът е един от най-добрите начини да разраснете бизнеса си бързо. Ще подкрепи онлайн присъствието на вашия бранд и ще повиши осведомеността сред вашата целева аудитория.


Според Forbes инфлуенсър маркетингът се развива по-бързо от дигиталните реклами. Важното тук е способността да се привличат потребители от главния бизнес в даден бранш, които да стимулират растежа на вашия собствен бизнес. Предимството на този вид маркетинг е, че таргет аудиторията вече е на лице. Единствената задача пред вас е да изберете инфлуенсър, чиято аудитория отговаря на вашата. По този начин ще сте сигурни, че вашия продукт или услуга се предлагат на правилните потребители.

 

5. Онлайн пазаруване


Пазаруването онлайн е все по-предпочитано от потребителите – не само защото е сигурно, но и защото е удобно. Сега става модерно да се купува дори храна онлайн – нещо ново и непознато, но необходимо. Вече не избираме сами доматите, тиквичките и праза, ами ги получаваме директно в дома си. Това е 2020!


Ако все още нямате онлайн магазин, не сте убедени в ползите му и не искате да инвестирате в него, ви предлагаме междинно решение. Може да създадете онлайн магазин за вашия бизнес с помощта на SUPERHOSTING. Ако нямате тази възможност, се обърнете към Фейсбук и Инстаграм. Да, напълно безплатно е да си направите онлайн магазин там, да покажете продуктовата си гама и да я опишете. Речено – сторено – вече сте онлайн. Всеки посетител ще може свободно да разгледа профила ви и да поръча.

 

Докато социалните активности и препоръки ви помагат да получите доверие от таргет аудиторията си, дигиталните реклами използват ефективни стратегии за канализация на трафик или увеличават разпознаваемостта на вашия продукт или бранд. Превръщането на потребителите в клиенти или продажби е все още постижимо чрез добър усет и стратегия. За да извлечете максимума, банери, форми, специални бутони и текстове трябва да бъдат оптимизирани, така че да съвпадат с цветови схеми, графики и дори позициониране на страници или уебсайтове. Винаги помнете, че е от първостепенно значение да предадете съобщение с личен характер и емоционална нотка, за да постигнете желания ефект.


Готови ли сте да изстреляте бизнеса си в дигиталното пространство?